Dwa terminy do wyboru: 28-29.05 lub 30-31.05 Kurs umiejętności zawodowych
Aktualności » Dwa terminy do wyboru: 28-29.05 lub 30-31.05 Kurs umiejętności zawodowych
Dwa terminy do wyboru: 28-29.05 lub 30-31.05 Kurs umiejętności zawodowych
Kurs online. Cena 850 PLN. start godz. 17.00 sobota-niedziela koniec godz. 20.00 sobota-niedziela Osoby zainteresowane szkoleniem zapraszam do kontaktu e-mail:dysfagia@op.pl Wpłata na konto mBank 50 1140 2004 0000 3202 3937 8584 z dopiskiem SU1 Dane szczegółowe do przelewu w zakładce kontakt PROSZĘ POBRAĆ FRMULARZ Z DANYMI OSOBOWYMI W CELU WYDANIA ZAŚWIADCZENIA, UZUPEŁNIĆ I WYSŁAĆ NA E-MAIL - formularz zgłoszenia proszę uzupełnij i prześlij na adres e-mail: dysfagia@op.pl - fakturę wysyłam na podany adres w formularzu zgłoszenia - link do kursu udostępniony zostanie na podany e-mail w formularzu zgłoszenia - materiały szkoleniowe oraz zaświadczenie wysyłam na podany adres w formularzu; materiały szkoleniowe uczestnik kursu otrzymuje jeszcze przed szkoleniem w celu zaznajomienia się z treścią prezentowanych ćwiczeń z zastosowaniem narzędzi logopedycznych oraz akcesoriów (narzędzi) do pojenia i karmienia.
Plan szkolenia - omawiane i recenzowane zagadnienia
Spis omawianych i recenzowanych treści materiału dydaktycznego który otrzymuje uczestnik kursu
NARZĘDZIA TERAPEUTYCZNE I AKCESORIA DO KARMIENIA
1. CZAS POSIŁKU
1.1. Gotowość karmienia/jedzenia
• Czym jest karmienie
• Czym jest żywienie
• Sposoby podaży pokarmu
1.2. Połykanie - transport produktów spożywczych
• Etapy połykania - transportu produktów spożywczych
• Pozycja języka podczas połykania
• Pozycja żuchwy podczas połykania
• Ćwiczenia połykania
1.3. Pora karmienia
1.4. Pozycja ciała i wybór siedziska
2. MODULACJA TWARZY
2.1. Organizacja ruchowa policzków
• Praca z policzkami wiotkimi
• Praca z policzkami spastycznymi
2.2. Organizacja ruchowa ust
• Modulacja ust - technika 1
• Modulacja ust - technika 2
2.3. Organizacja ruchowa języka
• Praca z językiem wiotkim
• Praca z językiem spastycznym
• Lateralizacja języka
2.4. Organizacja ruchowa żuchwy
• Stabilizacja żuchwy względem górnej szczęki
• Stabilizacja żuchwy - wzmocnienie ruchów szczęki podczas gryzienia i żucia
• Wsparcie podbródka - kontrola szczęki
3. PREZENTACJA JEDZENIA
3.1. Pokarmy wzmacniające umiejętność gryzienia i żucia
• Koncentracja oraz gotowość słuchowa
• Produkty spożywcze do gryzienia i żucia
3.2. Pokarmy wzmacniające umiejętność jedzenia - lateralizacja języka
3.3. Gryzienie i żucie a lateralizacja języka
3.4. Pokarmy wzmacniające umiejętność jedzenia - gotowość wzrokowa
• Etap 1 - wzmocnienie wzrokowe i słuchowe
• Etap 2 - wzmocnienie smakowe oraz termiczne
• Smaki służące pobudzeniu i utrzymaniu zainteresowania posiłkiem
• Napoje dostarczające energii
3.5. Dodatkowe produkty aktywizujące czynności ruchowe jamy ustnej