Odmowa jedzenia lub jedzenie wybiórcze
Psychodietetyka » Odmowa jedzenia lub jedzenie wybiórcze
Jeżeli odmowa jedzenia lub wybiórcze jedzenie utrzymuje się długi okres czasu ważne jest, aby zwrócić uwagę, czy dziecko ma trudności z umiejętnościami niezbędnymi do spożywania proponowanej nowej żywności. W tym zakresie zapraszam do profesjonalnej konsultacji lub pomocy logopedycznej. Jako Rodzic potrzebujesz informacji, czy moje dziecko prawidłowo wykonuje czynności ustno-motoryczne na akceptowanych pokarmach i płynach oraz, czy sposób karmienia i/lub samokarmienia przebiega właściwie, również akceptowanych pokarmów.
Reakcje fobiczne na pokarm najczęściej występują na podstawie spostrzegania wzrokowego. Dziecko widzi produkt i albo skosztuje albo odtrąci – bez próby posmakowania. Kolejną przyczyną odrzucenia proponowanych produktów są predyspozycje genetyczne i stan zdrowia dziecka.
Umiejętności przetwarzania sensorycznego w celu akceptacji wrażeń sensorycznych płynących z jedzenia i picia, zależą od tego co napisałam powyżej, a nie odwrotnie. Nowa żywność to nowe wrażenia sensoryczne zbudowane na fundamencie umiejętności motorycznych, predyspozycji genetycznych i stanu zdrowia.
Ubogość diety to pewnego rodzaju strefa komfortu dziecka z której niekoniecznie dziecko chce się wychylić. „Bycie ostrożnym wobec nowego” odnosi się nie tylko do kontaktów z nowymi ludźmi czy doświadczeń ale również do jedzenia. Znane smaki, tekstury i zapachy są „wygodne”, „bezpieczne” i łatwe do zaakceptowania.
Jeżeli dziecko lubi słodkie i słone smaki oraz nie lubi gorzkich i kwaśnych smaków częściej będzie poszukiwać produktów, które niekoniecznie akceptuje Rodzic (słodkie przekąski, paluszki, wafelki, chipsy, czekoladopodobne wyroby, fryteczki. Warzywa szczególnie zielone nie będą w kręgu zainteresowania. Owoce, mimo swej słodkości i aromatu nie są tłuste i kaloryczne, więc aby zaspokoić głód trzeba byłoby pochłonąć ich znaczną ilość – jednak nasza kultura żywieniowa nie zaprogramowała nas na owocożernych.
Można promować nowe produkty spożywcze poprzez wielokrotne narażenie na nie dziecka lub modelować konsumpcje odrzucanej żywności. To wszystko jednak powinno zadziać się przy wsparciu specjalisty, przynajmniej w początkowym etapie.
Jeżeli odmowa jedzenia lub wybiórcze jedzenie utrzymuje się długi okres czasu ważne jest, aby zwrócić uwagę, czy dziecko ma trudności z umiejętnościami niezbędnymi do spożywania proponowanej nowej żywności. W tym zakresie zapraszam do profesjonalnej konsultacji lub pomocy logopedycznej. Jako Rodzic potrzebujesz informacji, czy moje dziecko prawidłowo wykonuje czynności ustno-motoryczne na akceptowanych pokarmach i płynach oraz, czy sposób karmienia i/lub samokarmienia przebiega właściwie, również akceptowanych pokarmów.
Reakcje fobiczne na pokarm najczęściej występują na podstawie spostrzegania wzrokowego. Dziecko widzi produkt i albo skosztuje albo odtrąci – bez próby posmakowania. Kolejną przyczyną odrzucenia proponowanych produktów są predyspozycje genetyczne i stan zdrowia dziecka.
Umiejętności przetwarzania sensorycznego w celu akceptacji wrażeń sensorycznych płynących z jedzenia i picia, zależą od tego co napisałam powyżej, a nie odwrotnie. Nowa żywność to nowe wrażenia sensoryczne zbudowane na fundamencie umiejętności motorycznych, predyspozycji genetycznych i stanu zdrowia.
Ubogość diety to pewnego rodzaju strefa komfortu dziecka z której niekoniecznie dziecko chce się wychylić. „Bycie ostrożnym wobec nowego” odnosi się nie tylko do kontaktów z nowymi ludźmi czy doświadczeń ale również do jedzenia. Znane smaki, tekstury i zapachy są „wygodne”, „bezpieczne” i łatwe do zaakceptowania.