Procedura przejścia z żywienia poza- lub dojelitowego na żywienie doustne
Aktualności » Kalendarz szkoleń » Procedura przejścia z żywienia poza- lub dojelitowego na żywienie doustne
Czas szkolenia 8 godz./dyd.
w godzinach od 10.00 do 16.00
Uczetnicząc w kursie uzyskujesz lub uzupełniasz wiedzę, umiejętności i kwalifikacje zawodowe zgodnie z Rozporądzeniem Ministra Edukacji Narodowej w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych.
Zgłoś chęć udziału w szkoleniu na adres e-mail: dysfagia@op.pl otrzymasz szczegółowe informacje
Miejsce szkolenia: Gdańsk CENA zł. 750 zł.
Podczas ewaluacji pacjentów żywionych poza- lub dojelitowo każdorazowo należy rozważyć wskazania do kontynuacji i zakresu tak prowadzonego żywienia. W przypadku braku bezwzględnych wskazań do kontynuacji żywienia poza- i dojelitowego należy rozpocząć działania mające na celu wprowadzenie żywienia doustnego i stopniowo rozszerzać dietę.
Na szkoleniu omawiane są wskazania, zasady i procedury jakimi należy się kierować wobec pacjenta, którego kwalifikujemy do przejścia z żywienia poza- lub dojelitowego na żywienie doustne.
PLAN SZKOLENIA - OMAWIANE ZAGADNIENIA
- Jak zebrać wywiad, przeprowadzić analizę historii medycznej, ustalić przyczyny włączenia leczenia żywieniowego oraz ocenić aktualny stan pacjenta
- Ocena stanu odżywienia
- Ocena zapotrzebowania kalorycznego
- Ocena gotowości, możliwości i umiejętności pacjenta do żywienia doustnego
- Ocena bezpiecznego żywienia doustnego
- Dobór odpowiednich konsystencji płynów i pokarmu
- Wybór pozycji karmienia
- Dobór narzędzi do pojenia i karmienia względem konsystencji i pozycji pacjenta w porze posiłku
- Wspomaganie nabywania umiejętności jedzenia
- Psychoedukacja rodziców w zakresie zasad i zachowań podczas żywienia oraz wzmacnianie pozytywnych reakcji i zachowań pacjenta
Uczestnik otrzymuje zaświadczenie Ministerstwa Edukacji Narodowej na podstawie § 18 ust. 2 rozporządzenia MEN z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształćenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2014 r. poz. 622).